
Bezglutenowe placuszki z dyni to szybkie w przygotowaniu, puszystkie i za sprawą dyni delikatnie słodziutkie placuszki bez dodatku glutenu. Przygotujecie je w 10 minut.
Dynia to cudowne warzywo smakuje rewelacyjnie zarówno na słodko jak i słono.
Placuszki są pyszne i banalnie proste, dodatkowo rozpływają się w buzi, to coś co musicie przetestować! Idealne dla osób które są na diecie bezglutenowej jak i dla tych którzy z różnych powodów chcą gluten w diecie ograniczyć.
PRZYGOTOWANIE:
190 g puree z dyni (Dynię Hokkaido upiekłam w 180° 20-30min po czym zblendowałam)
1 jajko
cynamon na oko (pół łyżeczki)
25 g (2 pełne łyżki) mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej (3 pełne łyżki)
łyżeczka proszku do pieczenia/ lub sody oczyszczonej
2 łyżki ksylitolu
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstała gładka masa.
- Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju wykładamy masę tworząc placuszki.
- Smażymy je po około 3 min z każdej strony.
- Placki z dyni posypujemy ksylitolem pudrem, który można zmielić w młynku do kawy.
Gotowe! Póki sezon na dynię trwa, polecam zrobić te wyśmienite bezglutenowe placuszki z dyni 🙂
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂