Bezglutenowe placuszki z dyni

Bezglutenowe placuszki z dyni to szybkie w przygotowaniu, puszystkie i za sprawą dyni delikatnie słodziutkie placuszki bez dodatku glutenu. Przygotujecie je w 10 minut.
Dynia to cudowne warzywo smakuje rewelacyjnie zarówno na słodko jak i słono.
Placuszki są pyszne i banalnie proste, dodatkowo rozpływają się w buzi, to coś co musicie przetestować! Idealne dla osób które są na diecie bezglutenowej jak i dla tych którzy z różnych powodów chcą gluten w diecie ograniczyć.

PRZYGOTOWANIE:
190 g puree z dyni (Dynię Hokkaido upiekłam w 180° 20-30min po czym zblendowałam)
1 jajko
cynamon na oko (pół łyżeczki)
25 g (2 pełne łyżki) mąki kukurydzianej
40 g mąki ryżowej (3 pełne łyżki)
łyżeczka proszku do pieczenia/ lub sody oczyszczonej
2 łyżki ksylitolu

  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, tak aby powstała gładka masa.
  2. Następnie na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju wykładamy masę tworząc placuszki.
  3. Smażymy je po około 3 min z każdej strony.
  4. Placki z dyni posypujemy ksylitolem pudrem, który można zmielić w młynku do kawy.

Gotowe! Póki sezon na dynię trwa, polecam zrobić te wyśmienite bezglutenowe placuszki z dyni 🙂

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor