Spaghetti z boczniakami i warzywami to pomysł na pyszny, zdrowy i szybki obiad!
Wiecie, że boczniaki należą do najzdrowszych grzybów na świecie? Mają dużo wartości odżywczych i świetnie potrafią zastąpić mięso w diecie. Oczywiście mają niski indeks glikemiczny a do tego są niskokaloryczne. Rewelacyjne są te grzybki! Wegetariański pomysł na makaron z boczniakami z dodatkiem sosu śmietanowego i warzyw tworzy obłędną w smaku kompozycję. Przekonaj się sam!
Do przygotowania potrzebujecie:
250 g boczniaków
Pół czerwonej papryki
Garść świeżego szpinaku (można dać mrożony)
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
Kawałek parmezanu
3 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz, papryka słodka, chili, sos sojowy, tymianek
Ok. 150-200 g makaronu spaghetti
Olej do smażenia
- Na rozgrzanym oleju na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
- Gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekany czosnek.
- Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki, doprawiamy łyżką sosu sojowego i pieprzem.
- Smażymy ok. 7 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodajemy liście szpinaku oraz paprykę.
- Dusimy kilka minut do miękkości składników.
- Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku.
- Mieszamy, dodajemy ugotowany makaron posypujemy tymiankiem, startym parmezanem i gotowe.
Spaghetti z boczniakami to pyszny, zdrowya a co najważniejsze ekspresowy obiad dla całej rodziny!
Smacznego! 😉
Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!
Godny uwagi będzie również przepis na wegetariański obiad MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂