Spaghetti z boczniakami

Spaghetti z boczniakami i warzywami to pomysł na pyszny, zdrowy i szybki obiad!
Wiecie, że boczniaki należą do najzdrowszych grzybów na świecie? Mają dużo wartości odżywczych i świetnie potrafią zastąpić mięso w diecie. Oczywiście mają niski indeks glikemiczny a do tego są niskokaloryczne. Rewelacyjne są te grzybki! Wegetariański pomysł na makaron z boczniakami z dodatkiem sosu śmietanowego i warzyw tworzy obłędną w smaku kompozycję. Przekonaj się sam!

Do przygotowania potrzebujecie:
250 g boczniaków
Pół czerwonej papryki
Garść świeżego szpinaku (można dać mrożony)
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
Kawałek parmezanu
3 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz, papryka słodka, chili, sos sojowy, tymianek
Ok. 150-200 g makaronu spaghetti
Olej do smażenia

  1. Na rozgrzanym oleju na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę.
  2. Gdy się lekko zarumieni dodajemy posiekany czosnek.
  3. Następnie wrzucamy pokrojone w paseczki boczniaki, doprawiamy łyżką sosu sojowego i pieprzem.
  4. Smażymy ok. 7 minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Po tym czasie dodajemy liście szpinaku oraz paprykę.
  6. Dusimy kilka minut do miękkości składników.
  7. Następnie dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku.
  8. Mieszamy, dodajemy ugotowany makaron posypujemy tymiankiem, startym parmezanem i gotowe.

Spaghetti z boczniakami to pyszny, zdrowya a co najważniejsze ekspresowy obiad dla całej rodziny!

Smacznego! 😉

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!

Godny uwagi będzie również przepis na wegetariański obiad MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor