MAKARON Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM to rewelacyjne danie, które jest ekspresowe w przygotowaniu. Nie wymaga smażenia, ani pieczenia!
Wystarczy ugotować makaron i połączyć ze sobą kilka składników. Proste, prawda? Ricotta i szpinak tworzą niezwykle pyszne połącznie, warto spróbować jeśli nigdy wcześniej nie mieliście okazji jeść. No to- do dzieła!

Do przygotowania potrzebujecie:
ser ricotta 250 g
garść świeżego szpinaku
ząbek czosnku
kilka listków bazylii
kawałek parmezanu
sól, pieprz, chili
40g startego parmezanu do dania
chochelka wody z makaronu
makaron ok. 150-200g
oliwa ok. 40g

  1. W większej miseczce za pomocą blendera blendujemy szpinak wraz z bazylią, czosnkiem, oliwą. Dodajemy również kawałek parmezanu. Następnie doprawiamy do smaku.
  2. Makaron gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
  3. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy zmiksowane pesto, wlewamy wodę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Wszystko razem mieszamy.
  5. Następnie dodajemy ugotowany makaron prosto z wody i posypujemy parmezanem.
  6. Całość mieszamy i gotowe!

    Makaron z ricottą i szpinakiem smakuje świetnie również na zimno. Dlatego można zabrać go ze sobą do pracy czy szkoły 🙂

Smacznego! 😉

Świetnym pomysłem na szybkie danie może być też MAKARON Z CUKINIĄ I GORGONZOLĄ

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na pyszny obiad. Zaskocz swoich domowników eksperowym daniem!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂