Makaron z cukinią i gorgonzolą

Makaron z cukinią i gorgonzolą to propozycja na szybki i smaczny obiad z zaledwie kilku składników, których połączenie jest zaskakujące. Gdy nie masz czasu na spędzanie w kuchni długich godzin, ten przepis sprawdzi się idealnie! Jest tak dobry, że smakuje nawet niejadkom.

Do przygotowania dania potrzebujecie:
150-200g dowolnego makaronu
średniej wielkości cukinię
1 cebulę
ząbek czosnku
połowa kostki sera gorgonzola 70g
3 łyżki śmietany 18%
garstka dowolnych orzechów u mnie włoskie
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie, olej do smażenia

  1. Cukinię ścieramy na tarce.Zasypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę tak by puściła soki.
  2. Makaron nastawiamy do gotowania. Gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu.
  3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy chwilę cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i smażymy niecałą minutkę. Dobrze odciśniętą cukinie dodajemy do srodka i przesmażamy około 3 minuty. Następnie dodajemy gorgonzolę, mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy do smaku.
  4. Całość chwilkę mieszamy.
  5. Zostawiamy niecałą minutkę na gazie i dodajemy do cukinii wcześniej ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.
  6. Na koniec posypujemy nasze danie garstką pokruszonych orzechów.

Makaron z cukinią gorgonzolą gotowy! Smacznego! 😉

Jeśli szukacie szybkiej propozycji na obiad koniecznie wypróbujcie tego przepisu z użyciem gorgonzoliGnocchi z gorgonzolą, pyszne i szybkie danie o zaskakującym smaku!

Jeśli lubicie dania makaronowe, warto zaglądnąć do sekcji MAKARONY
Na pewno znajdziecie coś dla siebie 🙂

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu MUFFINKI MARCHEWKOWE koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor