Makaron z cukinią i gorgonzolą to propozycja na szybki i smaczny obiad z zaledwie kilku składników, których połączenie jest zaskakujące. Gdy nie masz czasu na spędzanie w kuchni długich godzin, ten przepis sprawdzi się idealnie! Jest tak dobry, że smakuje nawet niejadkom.
Do przygotowania dania potrzebujecie:
150-200g dowolnego makaronu
średniej wielkości cukinię
1 cebulę
ząbek czosnku
połowa kostki sera gorgonzola 70g
3 łyżki śmietany 18%
garstka dowolnych orzechów u mnie włoskie
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie, olej do smażenia
- Cukinię ścieramy na tarce.Zasypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę tak by puściła soki.
- Makaron nastawiamy do gotowania. Gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu.
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy chwilę cebulkę. Następnie dodajemy czosnek i smażymy niecałą minutkę. Dobrze odciśniętą cukinie dodajemy do srodka i przesmażamy około 3 minuty. Następnie dodajemy gorgonzolę, mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy do smaku.
- Całość chwilkę mieszamy.
- Zostawiamy niecałą minutkę na gazie i dodajemy do cukinii wcześniej ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy do połączenia się składników.
- Na koniec posypujemy nasze danie garstką pokruszonych orzechów.
Makaron z cukinią gorgonzolą gotowy! Smacznego! 😉
Jeśli szukacie szybkiej propozycji na obiad koniecznie wypróbujcie tego przepisu z użyciem gorgonzoli – Gnocchi z gorgonzolą, pyszne i szybkie danie o zaskakującym smaku!
Jeśli lubicie dania makaronowe, warto zaglądnąć do sekcji MAKARONY
Na pewno znajdziecie coś dla siebie 🙂
Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu MUFFINKI MARCHEWKOWE koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!
Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂