Najlepszy przepis na ciasto z dyni
Ten przepis na ciasto z dyni to istna petarda! W smaku jest genialne, rozpływające się w buzi, wilgotne, lekko korzenne i słodziutkie a dodatkowo również szybkie w wykonaniu. Potrzebujemy kilku składników, foremki i nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu cały dom przepięknie pachnie!
Do przygotowania potrzebujecie:
350g purre z dyni *dynię odmiany hokkaido piekę ze skórką w 200 stopniach około 25-30 minut )
3 jajka
200g mąki orkiszowej/ lub pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
125ml oleju rzepakowego
pół szklanki ksylitolu/ lub cukru brązowego
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżeczki cynamonu.
Polewa: Pół jogurtu naturlanego + łyżka odżywki białkowej.
- Jajka przekładamy do wysokiej misy i ubijamy. Ubijając dodajemy po trochę ksylitolu.
- Następnie dalej ubijając dodajemy powoli olej.
- Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy puree z dyni i ubite jajka.
- Całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
- Następnie przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół około 50 minut. Najlepiej do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się w starszym piekarniku godzinę.
- Upieczone ciasto dyniowe polewamy polewą oraz posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Polecam serdecznie przepis na ciasto z dyni, szczególnie w sezonie gdzie dynia jest królową jesieni!
Jeśli masz w domu nadmiar dyni a brak pomysłu na obiad serdecznie polecam przepis na CURRY Z DYNI, rozgrzewające pyszne i szybkie w wykonaniu 🙂
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!
Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂