Ciasto z dyni

Najlepszy przepis na ciasto z dyni

Ten przepis na ciasto z dyni to istna petarda! W smaku jest genialne, rozpływające się w buzi, wilgotne, lekko korzenne i słodziutkie a dodatkowo również szybkie w wykonaniu. Potrzebujemy kilku składników, foremki i nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu cały dom przepięknie pachnie!

Do przygotowania potrzebujecie:
350g purre z dyni *dynię odmiany hokkaido piekę ze skórką w 200 stopniach około 25-30 minut )
3 jajka
200g mąki orkiszowej/ lub pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
125ml oleju rzepakowego
pół szklanki ksylitolu/ lub cukru brązowego
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżeczki cynamonu.

Polewa: Pół jogurtu naturlanego + łyżka odżywki białkowej.

  1. Jajka przekładamy do wysokiej misy i ubijamy. Ubijając dodajemy po trochę ksylitolu.
  2. Następnie dalej ubijając dodajemy powoli olej.
  3. Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy puree z dyni i ubite jajka.
  4. Całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Następnie przelewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół około 50 minut. Najlepiej do suchego patyczka. U mnie ciasto piekło się w starszym piekarniku godzinę.
  6. Upieczone ciasto dyniowe polewamy polewą oraz posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

    Polecam serdecznie przepis na ciasto z dyni, szczególnie w sezonie gdzie dynia jest królową jesieni!

Jeśli masz w domu nadmiar dyni a brak pomysłu na obiad serdecznie polecam przepis na CURRY Z DYNI, rozgrzewające pyszne i szybkie w wykonaniu 🙂

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Picture of Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor