Chleb gryczany to niezwykle ekspresowy i łatwy w wykonaniu a do tego pachnący na cały dom bochenek bezglutenowego chlebka. Spradzi się idealnie dla osób będących na diecie bezglutenowej i dla tych którzy chcą go ograniczyć w swojej diecie. Chleb z mąki gryczanej może być specyficzny, ale z tego przepisu wychodzi naprawdę smacznie. Chleb smakuje dobrze zarówno na drugi jak i trzeci dzień. Nie ma to jak domowy chleb. Wiesz co jesz i możesz wsunąć cieplutką, chrupiącą kromkę z masełkiem kiedy chcesz. Zaskoczysz się smakiem, przekonaj się sam!
Do przygotowania chleba potrzeba:
300 g mąki gryczanej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
50 g skrobi ziemniaczanej
8 g suchych drożdży
Płaska łyżeczka cukru
Łyżka czarnuszki
250 ml letniej wody
Łyżeczka soli
- Wszystkie składniki na chleb dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
- Przekładamy do formy posmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.
- Następnie wierzch posypujemy delikatnie czarnuszką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku opcja góra dół w 180° przez 50 minut ( ja piekłam godzinę w starym piekarniku)
Chleb gryczany wyjęty prosto z piekarnika pachnie pięknie, smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość, polecam przetestować ten przepis!
Smacznego! 😉
Godne uwagi będą również BEZGLUTENOWE GOFRY w sam raz na słodką przekąskę 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam!