Chleb gryczany to niezwykle ekspresowy i łatwy w wykonaniu a do tego pachnący na cały dom bochenek bezglutenowego chlebka. Spradzi się idealnie dla osób będących na diecie bezglutenowej i dla tych którzy chcą go ograniczyć w swojej diecie. Chleb z mąki gryczanej może być specyficzny, ale z tego przepisu wychodzi naprawdę smacznie. Chleb smakuje dobrze zarówno na drugi jak i trzeci dzień. Nie ma to jak domowy chleb. Wiesz co jesz i możesz wsunąć cieplutką, chrupiącą kromkę z masełkiem kiedy chcesz. Zaskoczysz się smakiem, przekonaj się sam!

Do przygotowania chleba potrzeba:
300 g mąki gryczanej
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
50 g skrobi ziemniaczanej
8 g suchych drożdży
Płaska łyżeczka cukru
Łyżka czarnuszki
250 ml letniej wody
Łyżeczka soli

  1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie ze sobą mieszamy, tak aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
  2. Przekładamy do formy posmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.
  3. Następnie wierzch posypujemy delikatnie czarnuszką.
  4. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku opcja góra dół w 180° przez 50 minut ( ja piekłam godzinę w starym piekarniku)

Chleb gryczany wyjęty prosto z piekarnika pachnie pięknie, smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość, polecam przetestować ten przepis!

Smacznego! 😉

Godne uwagi będą również BEZGLUTENOWE GOFRY w sam raz na słodką przekąskę 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam!