Pieczony łosoś z pak choi

Rewelacyjny obiad w stylu azjatyckim- pieczony łosoś z pak choi w sezamie z pomidorkami koktajlowymi i makaronem ryżowym.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i wyjątkowo pyszne!
Wystarczy składniki umieścić w formie do pieczenia i cieszyć się pysznym obiadem z nutą azjatycką.
Sprawdźcie sami 🙂

Przygotowanie:
250 g kapusty pak choi
350 g fileta z łososia
ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych
200 g makaronu ryżowego

Łososia marynuję w: soli, pieprzu, chili, sezamie, sosie sojowym i sosie teryiaki i limonce- po łyżeczce)

  1. Makaron gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu. Przelewamy go zimną wodą i dodajemy łyżkę sosu sojowego.
  2. Kapustę kroimy na połówki i układamy w żaroodpornej misie posmarowanej olejem.
  3. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, łososia, plasterki limonki.
  4. Całość polewamy oliwą z oliwek i łyżką sosu sojowego.
  5. Dodajemy sezam, pieprz i Sól.
  6. Pieczemy w 200 stopniach góra-dół około 25 minut.
  7. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym (opcjonalnie)
    Pieczony łosoś z pak choi gotowy!
    Następnie układamy wszystko ładnie na talerzach i dodajemy makaron ryżowy. Jest to ciekawe i orientalne danie z dodatkiem sosu sojowego który wspaniale doda smaku umami.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor