
Rewelacyjny obiad w stylu azjatyckim- pieczony łosoś z pak choi w sezamie z pomidorkami koktajlowymi i makaronem ryżowym.
Danie jest bardzo proste w wykonaniu i wyjątkowo pyszne!
Wystarczy składniki umieścić w formie do pieczenia i cieszyć się pysznym obiadem z nutą azjatycką.
Sprawdźcie sami 🙂
Przygotowanie:
250 g kapusty pak choi
350 g fileta z łososia
ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych
200 g makaronu ryżowego
Łososia marynuję w: soli, pieprzu, chili, sezamie, sosie sojowym i sosie teryiaki i limonce- po łyżeczce)
- Makaron gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu. Przelewamy go zimną wodą i dodajemy łyżkę sosu sojowego.
- Kapustę kroimy na połówki i układamy w żaroodpornej misie posmarowanej olejem.
- Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, łososia, plasterki limonki.
- Całość polewamy oliwą z oliwek i łyżką sosu sojowego.
- Dodajemy sezam, pieprz i Sól.
- Pieczemy w 200 stopniach góra-dół około 25 minut.
- Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym (opcjonalnie)
Pieczony łosoś z pak choi gotowy!
Następnie układamy wszystko ładnie na talerzach i dodajemy makaron ryżowy. Jest to ciekawe i orientalne danie z dodatkiem sosu sojowego który wspaniale doda smaku umami.
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂