Makaron z pesto z awokado

MAKARON Z PESTO Z AWOKADO i pieczonymi pomidorkami z dodatkiem sera niebieskiego blue to obłędnie pyszne i wyjątkowe w smaku danie! Przygotowanie pesto zajmuje 5 minut! Ekspresowo a do tego zdecydowanie powala smakiem. To ostatnio zdecydowanie mój faworyt! Możecie jeść go zarówno na ciepło jak i na zimno.

Do przygotowania dania POTRZEBUJECIE:
2 dojrzałe awokado
Garść rukoli
Garść świeżej bazylii
Kilka kropel limonki lub cytryny (wycisnęłam małą połówkę limonki)
Garstka prażonych orzechów nerkowca (można dać inne orzechy)
Sól, pieprz, chili
50 ml oliwy
Pozostałe :
150-200 g makaronu spaghetti
Ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych
Kawałek sera niebieskiego lub gorgonzoli

  1. Makaron nastawiamy do gotowania w osolonej wodzie i gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
  2. Pomidorki polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
  3. Następnie wszystkie składniki na pesto dokładnie blendujemy.
  4. Do makaronu dodajemy kilka łyżek pesto/ wedle uznania.
  5. Dekorujemy pomidorkami, serem blue i świeżymi listkami bazylii.

Makaron z pesto z awokado gotowy. Pesto z awokado starczy spokojnie na 5-6 talerzy 🙂
Możemy go również użyć do grzanek, kanapek czy łączyć z innymi daniami.
Polecam!

Smacznego! 🙂

Polecam również spróbować równie genialnego pesto ze szpinaku! PRZEPIS TU 🙂

Zapraszam do sekcji ZUPY gdzie z pewnością znajdziesz dla siebie ulubioną, aromatyczną i pyszną zupę! Zaskocz swoich bliskich i przygotuj im zdrowe pierwsze danie!

Nie masz pomysłu na zdrowy deser? Przychodzę z pomocą. Godny uwagi będzie bez wątpienia PRZEPIS NA CIASTO Z DYNI, sprawdź koniecznie!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor