Curry warzywne z tofu

❤Pyszne i aromatyczne CURRY WARZYWNE Z WĘDZONYM TOFU
Przygotowane niezwykle ekspresowo. W smaku cudownie pyszne, rodzina była zachwycona i wiecie co? Pomylili tofu z wędzoną kiełbasą, jakie było ich zdziwienie gdy dowiedzieli się, że to jednak tofu 🙂

Do przygotowania curry potrzebujecie:
✔Kostkę wędzonego tofu
✔ Jakąkolwiek mieszankę ulubionych warzyw, mogą być mrożone, mogą być świeże (u mnie z biedronki trio warzywne- najlepsze)
✔około 1.5 cm świeżego imbiru
✔3/4 łyżeczki pasty curry u mnie zielona
Jak mamy żółtą albo czerwoną można dać więcej, zielona jest najostrzejsza
✔ 3 ziemniaki
✔ ząbek czosnku
✔ 250 ml warzywnego bulionu/ bio kostka
✔sól, pieprz, kim on, imbir
✔puszka mleczka kokosowego 400ml

TOFU kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce sosu sojowego, oliwie z oliwek, soli pieprzu i imbirze. (Możemy zamarynować na noc lub na chwilę przed smażeniem)
TOFU smażymy osobno na oliwie na złoty kolor.
W woku lub na dużej patelni, na oleju lub oliwie podsmażamy ziemniaki, dodając po chwili czosnek. Wrzucamy warzywa oraz imbir i podsmażamy chwilę dolewając powoli bulion. Dodajemy pastę curry i przyprawiamy do smaku. Zostawiamy na 10 min do zagotowania po czym wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy tofu i mieszamy od czasu do czasu, do momentu zagotowania. Podajemy z natką pietruszki.
Wyjdzie z tego około 4 porcje . Gotowe!
To jest naprawdę przepyszne danie, z prostych składników, wykonane ekspresowo, dodatkowo już na stałe zagościło w naszym menu!

Smacznego! 😉

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor