Mini pizze pszenno-orkiszowe, sprawdzą się idealnie na wieczór ze znajomymi lub rodziną. Smakują obłędnie pysznie- jak pizza wiadomo 😉

Przepis na mini pizze:
✔ 15 g świeżych drożdży
✔ 150g mąki orkiszowej jasnej
✔100g mąki pszennej
✔150 ml letniej wody
✔łyżeczka soli
✔pół łyżeczki cukru
✔ łyżka oliwy z oliwek


➡️CIASTO
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Odmierzamy 250g mąki wsypujemy ją do miski wraz z solą i cukrem. Dodajemy oliwę. Mieszamy, dodając wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Pozostawiamy wyrobione ciasto pod ściereczką w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy blaszkę oliwą z oliwek i wyrabiamy kształt pizzerinek. Smarujemy sosem pomidorowym (u mnie keczup z cukinii), dodajemy ulubionych składników i ser mozzarella.
Pizzerki posypujemy solą, ziołami prowansalskimi i oregano.

Pieczemy ok. 10 minut- opcja góra dół w 250°
Z podanego przepisu wyszło mi 7 sztuk.

Smacznego! 😉