Kasza i szparagi to naprawdę ekstra połączenie! Jeśli jesteście fanami kaszy lub szparagów to zdecydowanie polubicie to danie 🙂 Poza tym robi się go niezwykle ekspresowo.
A więc, łapcie przepis:

Do przygotowania dania potrzebujemy:
✔ok 200g kaszy u mnie orkisz z buraczkami
✔ok.10 sztuk szparagów
✔1-2 łyżki oleju
✔ papryka czerwona
✔ 5-6 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
✔łyżka oliwy z zalewy z pomidorów
✔1 mała czerwona cebulka
✔ ząbek czosnku
✔ sos sojowy
✔do smaku: pieprz, sól, papryka wędzona, papryka słodka, chili (opcjonalnie)

Nastawiamy kaszę do gotowania.
Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę.
Szparagi myjemy. Łamiemy końce i kroimy na około 2-3 cm kawałki, zostawiając całe główki. Na oleju smażymy chwilkę cebulkę po czym dodajemy szparagi i dusimy około 4-5 minut. Wrzucamy czosnek a po chwili czerwoną paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy około 2-3 łyżki wody z kaszy oraz suszone pomidory. Dusimy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy i dodajemy ugotowaną kaszę. Dodajemy sos sojowy na oko około łyżkę i podajemy z prażonymi wcześniej migdałami. Gotowe!

Smacznego! 😉