Chałka cynamonowa

CHAŁKA CYNAMONOWA z mąki orkiszowej w wersji odchudzonej smakuje tak samo pysznie jak chałka sklepowa. Przypomina czasy dzieciństwa. Pyszna, jeszcze ciepła chałka fantastycznie smakuje z dodatkiem masła lub dżemu to jest totalny hit.
Jestem pewna, że pokochacie ten przepis na chałkę!

Do wykonania chałki POTRZEBUJECIE:
415g mąki orkiszowej jasnej
50g prawdziwego masła
25g świeżych drożdży
200 ml mleka
5 łyżek erytrytolu/ksylitolu
¾ łyżeczki cukru
szczypta soli
dodatkowo: cukier kokosowy, cynamon

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Suche składniki łączymy, dodajemy masło. Mieszamy, wyrabiamy ciasto około 10 minut.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ściereczką na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i robimy warkocz.
Następnie smarujemy mlekiem, jajkiem lub masłem i posypujemy cukrem kokosowym oraz cynamonem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180° opcja góra/dół .
Chałka cynamonowa świetnie smakuje z domowym dżemorem, a jeszcze lepiej z FIT NUTELLĄ

Smacznego! 😉

Godny polecenia będzie również przepis na WYTRAWNĄ CHAŁKĘ

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Możesz również skorzystać z moich książek kulinarnych ” Zdrowo w 15 minut” i „Zdrowo w 15 minut. Obiady”. Zanjdziesz w nich pomysły na pyszne, szybkie w przygotowaniu dania z ogólnodostępnych składników. Książki dostępne są stacjonarnie w Empiku a także w wielu księgarniach internetowych. Serdecznie polecam!

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor