Sezon na cukinię trwa, także koniecznie wypada zrobić z niej placuszki. Można je zjeść również na zimno z dodatkiem jogurtu greckiego.
PLACKI Z CUKINII ZE SZPINAKIEM są pyszne, lekkie i zdrowe. Szpinak dodatkowo podkręca smak 🙂
Do przygotowania placków POTRZEBUJECIE:
✔1 mniejsza cukinia
✔ pół cukinii żółtej (Możecie dać półtorej zielonej)
✔1 jajko
✔3 łyżki mąki orkiszowej (może być inna)
✔1 posiekany ząbek czosnku
✔pół dużej cebuli
✔ posiekana garść świeżego szpinaku
✔sól, pieprz, kumin, papryka słodka, płatki chilli .
➡️ Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Odstawiamy na chwilę i odciskamy dokładnie wodę którą puściła. Cebulkę, szpinak i czosnek siekamy i wrzucamy do warzyw. Następnie wbijamy jajko dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy. Formujemy placuszki. Smażymy na łyżce oleju około 3-4 min z każdej strony, tak aby usmażyły się na złoto.
➡️Podajemy z jogurtem greckim, naturalnym lub śmietaną posypaną papryką ostra
Gotowe 🙂 Z podanego przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Smacznego! 😉