Krem z buraka przygotowany w 10 min? Oczywiście, że jest to możliwe!
Pyszny, bardzo aromatyczny i przede wszystkim zdrowy, ponieważ buraki zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Dodatkowo buraki są niskokaloryczne co może idealnie wpłynąć na naszą sylwetkę.

Do przygotowania zupy krem potrzebujemy:
✔500g ugotowanych/upieczonych buraków
✔1 cebula
✔ 3 małe ząbki czosnku
✔litr bulionu
✔sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek
✔prażone płatki migdałowe do dekoracji
✔łyżka oliwy z oliwek

Cebulkę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę buraczki, smażymy około minutę po czym wlewamy bulion. Zagotowujemy. Doprawiamy i całość blendujemy.
Podajemy z tymiankiem i prażonymi płatkami migdałowymi. Świetnie sprawdzi się również kleks jogurtu naturalnego.

Smacznego! 😉