GNOCCHI Z GORGONZOLĄ oraz orzechami włoskimi. To danie jest rewelacyjne i oczywiście przygotowane ekspresowo. Tak jak lubicie najbardziej. Najlepszą gorgonzolę jadłam we Włoszech, ale ostatnio kupiłam w jednej z cieciówek na tygodniu włoskim i jest świetna, niemalże identyczna jak we Włoszech, polecam 🙂
Gnocchi można kupić z dobrym składem, ale również można przygotować samemu. W mojej drugiej książce „Zdrowo w 15 minut. Obiady” znajdziecie przepis na pyszne domowe gnocchi. Książka jest dostępna w wielku księgarniach internetowych oraz stacjonarnie np. w Empiku

Do przygotowania dania POTRZEBUJECIE:
100 ml mleka 2%
600 g gnocchi
150 g gorgonzoli
3 łyżki śmietany 18%
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
kawałek parmezanu
świeża pietruszka
posiekane orzechy włoskie do posypania ( garstka)

Gnocchi gotujemy tak jak na opakowaniu.Na dużej patelni podgrzewamy na małym ogniu mleko dodając do niego pokruszoną gorgonzolę. Dodajemy 3 łyżki śmietany. Mieszamy. Dodajemy gnocchi i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy z palnika.
Na głęboki talerz wykładamy gotowe już danie, posypujemy posiekaną pietruszkę, posiekanymi orzechami i startym parmezanem.
Gotowe!
Gnocchi z gorgonzolą to pyszne DANIE w ekspresowym wydaniu!

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji ŚNIADANIA NA SŁODKO aby poszukać inspiracji na inne słodkie pyszności, które umilą dzień 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂