Chlebek Naan

Mój własny domowy chlebek Naan, który można zamówić w niemalże każdej indyjskiej restauracji, zrobiony w domu smakuje równie pysznie!
Ja robiłam chlebek czosnkowy, wy możecie zrobić taki smak jaki lubicie.
Oryginalnie chlebek Naan pieczony jest w piecu Tandoor, ja piekłam go w piekarniku na kamieniu.

Do przygotowania chlebka potrzebujecie:
350 g mąki pszennej
łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
niecała łyżeczka cukru
130 ml jogurtu naturalnego
200 ml letniego mleka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do większej misy przesypujemy mąkę.
  2. Następnie dodajemy sól, oliwę, mleko i jogurt. Mieszamy po czym dodajemy drożdże i cukier.
  3. Mieszamy tak aby postała jednolita konsystencja i wyrabiamy do postania gładkiego ciasta ( tak ciasto może się kleić, to nic złego, podsypujemy sobie mąką to pomaga w wyrabianiu)
  4. Miseczkę podsypujemy mąką i odstawiamy wyrobione ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Przykrywamy czystą ściereczką.
  6. Gdy ciasto nam wyrośnie formujemy chlebki mniejsze lub większe i wrzucamy na rozgrzany kamień na około 5 minut. Temperatura jak najwyższa 270°
  7. Następnie chlebek Naan smarujemy oliwą z dodatkiem czosnku i ziół prowansalskich.
    Gotowe!
    Poczuj się jak w Iniach lub indyjskiej knajpie i zrób swój własny chlebek Naan. Świetnie smakuje solo, z dodatkiem czosnku ale też na ostro, ziołowy – zrób taki jaki lubisz.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na pyszny obiad. Zaskocz swoich domowników eksperowym daniem!

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu JAGODZIANKI Z BUDYNIEM koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor