
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI jest to pyszne i pożywne, wegetariańskie danie, a na dodatek łatwe i bardzo szybkie w wykonaniu. Wiem, że ostatnimi czasy sięgacie częściej po kaszę- bardzo dobry wybór, ponieważ kasza jest zdrowa i zawiera dużą ilość błonnika. W połączeniu w warzywami smakuje rewelacyjnie.
Do przygotowania danie potrzebujecie:
✔ 100g kaszy jęczmiennej pęczak
✔ kilka sztuk pieczarek (ok.6)
✔ 4-5 pomidorów suszonych
✔1 cebulka
✔1 mała cukinia
✔ pół papryczki chilli (lub papryki słodkiej)
✔olej rzepakowy
✔sos sojowy, pieprz, kumin, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu.
Na patelni na oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po 2 -3 minutach wrzucamy pozostałe warzywa doprawiając delikatnie solą i pieprzem.
Dusimy warzywa około 7 minut, aż staną się miękkie. W razie potrzeby dolać troszkę oleju lub wody. Gdy warzywa są gotowe, dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę. Doprawiamy resztą przypraw i sosem sojowym. Gotowe!
Smacznego! 😉