KOPYTKA W SOSIE PIECZARKOWYM to jedno z moich ulubionych jarskich dań. Przypomina mi smak dzieciństwa i często do dziś gości ma moim stole. Zazwyczaj podaję je w wersji z bułką tartą ale jeszcze częściej właśnie z pieczarkami. Dlatego mam dla was przepis na kopytka z tym własnie sosem, który świetnie do nich pasuje.
Do przygotowania dania potrzebujecie:
około 700 g ziemniaków (6-7 średnich sztuk)
150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1 jajo
sól do smaku
Sos:
250 g pieczarek
1 cebulka
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%
- Pieczarki ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paski.
- Następnie na masełku lub oleju podsmażamy chwilę drobno pokrojoną cebulkę, aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pieczarki i całość chwilkę dusimy.
- Przyprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.
- Chwilkę podsmażamy i zdejmujemy z ognia.
- Ziemniaki gotujemy po czym ubijamy. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia.
- W między czasie nastawiamy w garnku wodę i lekko solimy.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajo. Delikatnie solimy.
- Następnie całość ugniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąka, tak aby powstało sprężyste ciasto.
- Na blat oprószony mąka wykładamy kawałek ciasta. Formujemy wałeczek i kroimy na skos około 2-3 cm kawałki.
- Następnie wrzucamy do osolonej wrzącej wody najlepiej na 3 razy (mieszając drewniana łyżką by nie przykleiły się do dna) do momentu wypłynięcia na wierzch, zostawiamy jeszcze minutkę i wyciągamy.
- Wykładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym.
Z podanego przepisu wyszły 4 duże porcje. Kopytka w sosie pieczarkowym to istna uczta podniebienia!
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 😉