Tagliatelle w sosie dyniowym z dodatkiem brokuła to pyszne, szybkie i obłędne w smaku kremowe danie. Sezon na dynię nadal trwa, także jak znudziła wam się zupka krem z dyni proponuję zrobić ten oto obiad. Wasze kubki smakowe oszaleją a dodatek masła orzechowego świetnie podkręci smak sosu.
Brzmi pysznie prawda? To zabieramy się za gotowanie!
Do przygotowania dania potrzebujecie:
150-200 g makaronu tagliatelle
2 cm imbiru
330 g puree z dyni hokkaido
(dynię upiekłam w kawałkach 30 min w 180° góra dół, obrałam ze skórki i zblendowałam
1 brokuł 500 g
1 cebula
2 ząbki czosnku
Łyżka masła orzechowego
150 ml wody
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chilli w płatkach lub papryki ostrej, curry, kurkuma, kumin
- Makaron nastawiamy do gotowania w osolonej wodzie i gotujemy tak jak wskazane na opakowaniu.
- Brokuł gotujemy również al dente w osolonej wodzie.
- Na dużej patelni na oleju smażymy chwilkę cebulkę i gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek i imbir.
- Po chwili dodajemy puree z dyni oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę masła orzechowego a całość przyprawiamy do smaku.
- Gdy makaron się ugotuje, wrzucamy go prosto z wody do sosu.
- Na koniec dodajemy ugotowany al dente brokuł i wszystko razem mieszamy. Nasze danie jest gotowe!
(Z podanych składników wyszły 2-3 porcje tagliatelle w sosie dyniowym)
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji PRZEKĄSKI aby znaleźć inspirację do przygotowania ciekawej i szybkiej przekąski.
Godna uwagi będzie również zupa KREM Z PORA I KALAFIORA w sam raz na pierwsze rozgrzewające danie!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 😉