RISOTTO Z INDYKIEM I WARZYWAMI to wyjątkowo smaczne i niezwykle szybkie w przygotowaniu danie. Indyka możemy zamienić na kurczaka lub w wersji wegetariańskiej całkowicie pominąć. Danie bez mięsa również będzie smakowało rewelacyjnie.

Do przygotowania risotto potrzebujemy:
masło klarowane/oliwa
1 cebula czerwona
szklanka ryżu arborio
pojedyncza pierś z indyka
papryka czerwona
pół szklanki białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
kawałek parmezanu
sól, pieprz, papryka wędzona, słodka, ostra i kurkuma, świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE:
Indyka pokroić w kawałki i oprószyć solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Cebulkę, paprykę w drobną kosteczkę. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmażamy chwilkę cebulkę, gdy się delikatnie zarumieni dodajemy indyka. Smażymy kilka minut. Dodajemy szklankę ryżu i szklimy chwilę po czym dodajemy wina i mieszamy. Gdy wino odparuje dodajemy paprykę. Podsmażamy chwilę po czym wlewamy po trochę bulionu, gotując tak danie przez 15 minut od czasu do czasu mieszając wlewamy bulion. Danie w międzyczasie doprawiamy. Gdy będzie gotowe wykładamy na talerze. Na koniec risotto z indykiem i warzywami posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżym tymiankiem.
Gotowe 🙂

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji PRZEKĄSKI aby znaleźć inspirację do przygotowania ciekawej i szybkiej przekąski.

Godna uwagi będzie również ZUPA KREM Z KUKURYDZY w sam raz na pierwsze rozgrzewające danie!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 😉