Domowe pierniczki są jednym ze świątecznych przepisów, które warto zrobić nie tylko jak się ma dzieciaki. Pyszne, domowe, pachnące na cały dom pierniczki, są kruche i rozpływające się w buzi. Ile frajdy było przy ich wykonywaniu 🙂 Polecam zrobić!
Z podanego przepisu udało mi się zrobić aż 120 sztuk.
Do przygotowania potrzeba:
450 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajo
130 g erytrolu pudru ( u mnie pół na pół ze zwykłym cukrem pudrem)
170 g prawdziwego miodu
1 łyżka kakao
100 g masła
3 łyżki domowej przyprawy do piernika
- Miód roztapiamy z masłem.
- Suche składniki łączymy ze sobą.
- Do suchych składników dodajemy ostudzony miód z masłem. Całość ugniatamy na gładką masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
- Wkładamy do lodówki, może być na chwilę u mnie ciasto leżało całą noc.
- Następnie wyciągamy z lodówki, odrywamy po kawałku.
- Wałkujemy ciasto na 1-2 cm i wycinamy kształty foremkami.
- Pieczemy 10-12 min w 180° opcja góra dół.
- Po wystygnięciu dekorujemy wedle naszego uznania 🙂
Domowe pierniczki najlepiej smakują na 2-3 dzień.
Zamykamy w puszcze lub słoju i im starsze tym lepsze.
Smacznego! 😉
Godne uwagi będą również MUFFINKI MARCHEWKOWE które możecie przygotować na świętaale nie tylko, do kawki sprawdzą się znakomicie 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂