Kotlety z kalafiora przebijają zdecydowanie kotlety mielone. To są chyba najlepsze kotlety jakie jadłam. Są lekkie pożywne i oczywiście przygotowane ekspresowo. Podane z ubitymi ziemniaczkami i pomidorkiem smakują obłędnie.

Do przygotowania kotletów potrzebujecie:
pół dużego kalafiora/ jeden mały
pół drobno pokrojonej cebulki
jeden przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku
1 jajko
3-4 łyżki mąki jaglanej/ kukurydzianej (może być inna)
sól, pieprz, papryka słodka, chilli (opcjonalnie)
łyżeczka drobno pokrojonej zielonej pietruszki lub suszonej
bułka tarta lub płatki jaglane do obtoczenia kotlecików

Ugotowanego kalafiora odcedzamy i ugniatamy widelcem lub praska do ziemniaków. Dodajemy resztę składników. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej lub płatkach jaglanych i smażymy na oleju rzepakowym lub ryżowym do momentu aż się zarumienią z każdej strony.
Uwaga! Trzeba się z nimi delikatnie obchodzić.
Z tego przepisu wyszło mi 7 małych mega chrupiących kotletów.
(Jeśli chcecie zrobić z całego dużego kalafiora, podwajacie składniki)
Kto jeszcze nie próbował warzywnych kotletów z kalafiora, polecam ten przepis!

Smacznego! 🙂

Jeśli macie ochotę na więcej inspiracji zostawiam link do przepisu na kotleciki z brokuła: https://zdrowow15minut.pl/fit-kotlety-z-brokula/