Kluski śląskie z sosem kurkowym

KLUSKI ŚLĄSKIE z sosem kurkowym to jest kulinarne szaleństwo! Tak dobry sos smakuje idealnie podany właśnie z kluskami. Kluski śląskie kojarzą mi się z dzieciństwem, może dlatego tak rewelacyjnie smakują?
Do przygotowania klusek użyłam około 600 g ziemniaków i skrobi ziemniaczanej tak na oko. Połączenie składników sposobem naszych mam i babć, instrukcja poniżej.


Ugotowane (ostudzone) ziemniaki ugniatamy w garnku, kroimy na 4 części, jedną z nich wyciągamy i w tym miejscu wsypujemy z lekką górką skrobię ziemniaczaną. Ugniatamy (razem z tą wyciągnięta częścią) Formujemy kulki i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch.

SOS KURKOWY:
200 g kurek
cebulka mała lub pół dużej
ząbek czosnku
2 łyżki solidne śmietany 18%
sól, pieprz, pietruszka
masło klarowane

Na masełku podsmażamy cebulkę a gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucamy wcześniej przygotowane kurki. Podsmażamy tak około 3-4 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i na koniec, gdy już sos będzie gęsty dekorujemy świeżą lub mrożoną pietruszką.
Kluski śląskie z sosem kurkowym to danie, które przygotujemy szybko i łatwo.

Smacznego! 😉

Będąc w temacie domowych obiadków, sprawdź również to danie na słodko: https://zdrowow15minut.pl/fit-kluski-leniwe-z-posypka-cynamonowa/

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor