MAKARON RYŻOWY Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ oraz mozzarellą to kolejny pyszny i ekspresowy pomysł na obiad. Kto jeszcze nie próbował dania z makaronem ryżowym, polecam! Makaron nie zawiera glutenu, ja osobiście czuje się po nim mega lekko i makaron ten jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż pszenny. Ostatnio sięgam częściej po tego rodzaju makaron. Małe zamienniki w kuchni, a duża różnica dla zdrowia i sylwetki.

Do przygotowania obiadu POTRZEBUJECIE:
150-200 g makaronu ryżowego u mnie spaghetti
ok. 10 sztuk pieczarek
2 małe ząbki czosnku
pół cebuli lub 1 mała
1 papryka
2-3 łyżki passaty pomidorowej (może być też keczup z cukinii link do przepisu: https://zdrowow15minut.pl/keczup-z-cukinii/ )
kawałek sera mozzarella
łyżka masła klarowanego u mnie ghee
przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, pieprz, sól, papryka wędzona, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia

Makaron gotujemy jak na opakowaniu. Na patelni na maśle podsmażamy około 2 minuty pokrojoną drobno cebulkę, dodajemy paprykę i chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Podduszamy około 5 min, aż pieczarki stracą na objętości. Dodajemy passatę, mieszamy i doprawiamy naszymi przyprawami (na oko- po troszkę) Ugotowany makaron wrzucamy do sosu. Dodajemy kilka kawałków mozzarelli. Gotowe!! Na koniec dekorujemy świeżą bazylią i dokładamy mozzarelli. Makaron ryżowy z pieczarkami i papryką to świetne danie dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu w kuchni! Polecam 🙂

Smacznego! 😉