Makaron z cukinią i mozzarellą

Makaron z cukinią i mozzarellą oraz dodatkiem warzyw i ziół to świetny pomysł na pyszny i lekki obiad pełen wartościowych produktów. Kiedy nie ma się czasu ani pomysłu na gotowanie, sprawdzi się idelanie!
Robi się go niesamowicie ekspresowo a smakuje rewelacyjnie!

Do przygotowania potrzebujecie:
Ok 150g makaronu u mnie mini Świderki
Pół cebuli
Pół pora
1 cukinia
10 sztuk pomidorków koktajlowych
Śmietana 18% 3 łyżki
Pół papryki żółtej
Pół papryki czerownej
Olej
Sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
pół mozzarelli z zalewy

  1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
  2. Cukinię kroimy w ćwiartki, warzywa w kostkę.
  3. Na łyżce oleju podsmażamy chwilkę pora, następnie dodsjemy cebulkę, gdy się lekko zeszkli dodajemy paprykę oraz cukinię i chwilkę podsmażamy.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Gdy warzywa się podduszą dodajemy pomidorki koktajlowe.
  6. Zostawiamy na ogniu około 2-3 minuty a następnie dodajemy śmietanę i 2-3 łyżki wody z makaronu.
  7. Wszystko razem chwilę mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  8. Kiedy makaron się ugotuje dodajemy go do warzyw.
  9. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę.
  10. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszanką suszonych pomidorów.
    Nasz ekspresowy makaron z cukinią i mozzarellą gotowy ! 🙂

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Więcej inspiracji codziennie na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor