Makaron z ricottą, kaparami i pomidorami

Makaron z Ricottą, kaparami, pomidorami i dodatkiem Grana Padano DOP to świetny pomysł na
ekspresowy i jakże pyszny obiad!
Danie wykonamy w 10 minut a smak zapamiętamy na długo 🙂
Włoskie sery czyli kremowa Rricotta i długo dojrzewający Grana Padano DOP stanowią podstawę
tego dania.

Posiadający od 1955 roku znak jakości DOP, czyli (Denominazione di Origine Protetta – a po
polsku Chroniona Nazwa Pochodzenia)
Grana Padano jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych włoskich serów.
Dojrzewa nawet do 2 lat!


Zapraszam po przepis.


Składniki:
250 g włoskiego sera Ricotta
150-200 g dowolnego makaronu
Puszka włoskich pomidorów koktajlowych
Dwie łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
Łyżka natki pietruszki
Łyżka sera Grana Padano DOP
Łyżka oliwy z oliwek extra vergine
Sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy około 1 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie
dodajemy pomidory oraz kapary i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy
ricottę. Wszystko razem mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem. Przed podaniem
posypujemy startym serem Grana Padano DOP i natką pietruszki.
Gotowe!

Włoski ser Grana Padano posiada oznaczenie charakteryzuje się oznaczeniem DOP czyli
(Denominazione di Origine Protetta – a po polsku Chroniona Nazwa Pochodzenia) co oznacza certyfikację pochodzenia. Taki znak daje pewność, że
każdy etap produkcji, przetwarzania lub przygotowania produktu odbywa się w
danym regionie.

Jeśli kupujemy sery warto sięgać po te z oznaczeniem DOP. Mamy wtedy gwarancję
pochodzenia, jakości i wyjątkowego smaku włoskich serów.
Materiał powstał we współpracy z Italian Trade Agency https://www.ice.it/en/markets/poland i
włoskim stowarzyszeniem Assolatte www.assolatte.it

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor