Zapiekanki caprese

Przepyszne zapiekanki caprese, świetnie sprawdzą się na każdy posiłek. Są
wyjątkowe, bogate w smaku i szybkie w wykonaniu. Pokochacie je!
Do przygotowania dania użyłam dwóch włoskich serów Pecorino Romano DOP i
Mozzarella di Bufala Campana DOP.

Pecorino Romano DOP to mój ulubiony ser, którego smak jest aromatyczny i lekko
pikantny. Pecorino Romano DOP jest wytwarzany z owczego mleka w Lacjum, na
Sardynii oraz w prowincji Grossetto –to są tereny z idealnymi warunkami do jego
produkcji.


Składniki potrzebne do przygotowania dania:
1 ciabatta
1 kulka sera Mozzarella di Bufala Campana DOP
1 pomidor
Kilka listków bazylii
Przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią


Składniki na pesto:
Kawałek sera Pecorino Romano DOP
Krzaczek bazylii
Łyżka orzeszków pinii
Ząbek czosnku
Kilka kropel cytryny
Około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
Pieprz, chili

Składniki na pesto dokładnie miksujemy.
Bułkę kroimy wzdłuż na pół. Na każdą część nakładamy po łyżce pesto.
Pomidor oraz Mozzarellę di Bufala Campana DOP kroimy w plastry i układamy
naprzemiennie na ciabattę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączoną opcją góra-dół.
Pieczemy około 5-6 minut. Gdy zapiekanki caprese będą gotowe posypujemy przyprawą
suszone pomidory oraz dekorujemy bazylią.

Włoski ser charakteryzuje się oznaczeniem DOP (Denominazione di Origine Protetta a po polsku Chroniona Nazwa Pochodzenia), co oznacza certyfikację pochodzenia.
Znak DOP widoczny jest na produktach, których każdy etap produkcji, przetwarzania
lub przygotowania odbywa się w danym regionie.
Warto sięgać po sery z oznaczeniem DOP mamy wtedy gwarancję pochodzenia,
jakości i wyjątkowego smaku sera. 🙂


Materiał powstał we współpracy z Italian Trade Agency
https://www.ice.it/en/markets/poland i włoskim stowarzyszeniem Assolatte
www.assolatte.it
@itatradeagency #assolatte #beIt #italiancheese #wloskiser #MozzarelladiBufalaCampana #DOP # MozzarellaDOP #bufalacampana #PecorinoRomanoDOP #pecorino

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor