Makaron ze szparagami i fetą

MAKARON ZE SZPARAGAMI I FETĄ ORAZ SUSZONYMI POMIDORAMI
to danie niezwykle ekspresowe i pyszne. Danie możemy zabrać ze sobą do pracy/szkoły. Jeśli nie mamy dostępu do mikrofalówki, smakuje dobrze również na zimno. UWAGA! Szparagi należą do warzyw niskokalorycznych. W 100 g szparagów jest niecałe 20 kcal!

Do przygotowania dania potrzebujemy:
ok 150 g makaronu durum
10 sztuk szparagów
łyżka oliwy z oliwek z zalewy z pomidorów suszonych lub masła
pół czerwonej papryki
5-6 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
łyżka oliwy z zalewy z pomidorów
1 mała cebulka szalotka lub pół czerwonej
2 małe ząbki czosnku
dwa plasterki feta
do smaku: pieprz, sól, chilli, suszone pomidory z bazylia i czosnkiem

Makaron nastawiamy i gotujemy wg opakowania.

Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę. Szparagi myjemy. Łamiemy końce i kroimy na około 2-3 cm kawałki. Zostawiając całe główki.
Na oliwie lub maśle smażymy około 4-5 minut szparagi. Wrzucamy cebulkę i czosnek i podsmażamy około minutę. Dodajemy paprykę i około 3 łyżki wody z makaronu. Dusimy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wrzucamy suszone pomidory i jeszcze chwilę mieszamy.
Odcedzamy makaron wrzucamy do warzyw i przyprawiamy.
Wykładamy na talerze i dekorujemy fetą podsypując jeszcze mieszanką suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
Ps. Cześć fety możecie jeszcze dodać do warzyw żeby delikatnie zmiękła.
Gotowe! Makaron ze szparagami i fetą to idealne danie dla tych, którzy nie mają dużo czasu by spędzać w kuchni, a chcą się zdrowo i smacznie odżywiać.

Smacznego! 🙂

Podobne danie ze szparagami z kaszą : https://zdrowow15minut.pl/kasza-orkiszowa-ze-szparagami/

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor