Absolutnie pyszne danie! Papryczki padron z makaronem ryżowym! Rewelacja, jakie to było pyszne…. 🙂
Znacie hiszpańskie papryczki padron ? Ja znalazłam je w Kauflandzie, wiem też że można je dostać w Lidlu.
Papryczki po grillowaniu je się w całości, z pestkami (oczywiście bez ogonków). Papryczki nie są ostre a dobrze przyrządzone w połączeniu z makaronem i pozostałymi składnikami smakują wyśmienicie.

Do przygotowania dania POTRZEBUJEMY:
✔ 150g makaronu ryżowego
✔ pół kulki mozzarelli
✔ kilka sztuk pomidorków koktajlowych
✔papryczki padron 100g
✔ząbek czosnku
✔świeżą bazylię
✔pieprz i sól najlepiej gruboziarnistą, chilli opcjonalnie

➡️Makaron gotujemy jak wskazano na opakowaniu.
➡️ Na dwóch łyżkach oleju smażymy papryczki do momentu aż staną się lekko brązowe (7-8 min.) Następnie dodajemy do nich ząbek czosnku (wcześniej starty na tarce), pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy całość około minuty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli lubimy dodajemy też chili. Gdy makaron się ugotuje dodajemy go do papryczek wraz z mozzarellą. Mieszamy. Całość polewamy delikatnie oliwą smakową, u mnie bazyliowa (może być też zwykła) Dekorujemy świeżą bazylią i gotowe!
Polecam!❤

Smacznego! 😉