Placki z cukinii i marchewki są pyszne, lekkie i zdrowe. Dodatkowo placuszki cukiniowe przygotujemy ekspresowo. Nie wymagają długiego stania w kuchni. Smakują zarówno dorosłym jak nie dzieciakom. Co jak co, ale przemycić tyle warzyw do pysznego placka to świetny sposób by zachęcić niejadków do jedzenia warzyw. Możemy je podać na ciepło ale też na zimno smakują super. Najlepiej z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

Do przygotowania placków POTRZEBUJECIE:
średniej wielkości cukinia
mała marchewka
1 jajko
3 łyżki mąki u mnie z amarantusa
1 posiekany ząbek czosnku
mała cebulka lub pół dużej
sól, pieprz, kumin, papryka słodka, papryka wędzona i ostra

Cukinię ścieramy na tarce. Odstawiamy na chwilę i odciskamy dokładnie wodę. W międzyczasie trzemy marchew. Cebulkę i czosnek siekamy wrzucamy do warzyw. Następnie wbijamy jajko dodajemy mąkę oraz przyprawy. Mieszamy. Formujemy placuszki. Smażymy na łyżce oleju około 3-4 min z każdej strony smażymy na złoto.

Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i koperkiem/
Gotowe!
Warto zrobić kochani, placki z cukinii i marchewki są genialne! Chrupiące, zdrowe i banalne w wykonaniu.
Z podanego przepisu wyszło 8 sztuk placków.

Smacznego! 😉

Świetnym pomysłem na pyszny fit deser są MUFFINY MARCHEWKOWE które zachwycają swoim smakiem, soczystym wnętrzem i pięknym wyglądem 🙂

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂