Budyń jaglany, albo inaczej jaglanka- to jedno z lepszych słodkich śniadań. Z dodatkiem owoców i pastą z orzechów nerkowca, smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubisz śniadania na słodko to koniecznie wypróbuj tego budyniu. Polubisz tak samo, jak ja !
Do przygotowania budyniu potrzeba:
45-50 g czyli 6-7 łyżek płatków jaglanych
niecałe pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
pół szklanki wody
1-2 łyzżczki erytrytolu/ksylitolu
łyżeczka pasty z orzechów nerkowca
owoce np. banan, borówki
cynamon
W małym rondelku zagotowujemy mleko wraz z wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy płatki jaglane i energicznie mieszamy. Jaglanka powinna być gotowa w 1-2 minuty oraz mieć konsystencję budyniu.
Dodajemy ulubione owoce, pastę i cynamon.
Taki budyń jaglany z owocami, równie dobrze możemy spakować do pracy albo szkoły i zjeść na drugie śniadanie. Pycha!
Smacznego! 😉
Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszną i aromatyczną ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM 🙂
Zapraszam również do sekcji ŚNIADANIA NA SŁODKO by zainspirować się innymi pysznymi propozycjami na słodkie śniadanko!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂
Możesz również skorzystać z moich książek kulinarnych ” Zdrowo w 15 minut” i „Zdrowo w 15 minut. Obiady”. Zanjdziesz w nich pomysły na pyszne, szybkie w przygotowaniu dania z ogólnodostępnych składników. Książki dostępne są stacjonarnie w Empiku a także w wielu księgarniach internetowych.