Budyń jaglany z owocami

Budyń jaglany, albo inaczej jaglanka- to jedno z lepszych słodkich śniadań. Z dodatkiem owoców i pastą z orzechów nerkowca, smakuje rewelacyjnie! Jeśli lubisz śniadania na słodko to koniecznie wypróbuj tego budyniu. Polubisz tak samo, jak ja !

Do przygotowania budyniu potrzeba:
45-50 g czyli 6-7 łyżek płatków jaglanych
niecałe pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
pół szklanki wody
1-2 łyzżczki erytrytolu/ksylitolu
łyżeczka pasty z orzechów nerkowca
owoce np. banan, borówki
cynamon

W małym rondelku zagotowujemy mleko wraz z wodą oraz cukrem. Następnie dodajemy płatki jaglane i energicznie mieszamy. Jaglanka powinna być gotowa w 1-2 minuty oraz mieć konsystencję budyniu.
Dodajemy ulubione owoce, pastę i cynamon.
Taki budyń jaglany z owocami, równie dobrze możemy spakować do pracy albo szkoły i zjeść na drugie śniadanie. Pycha!

Smacznego! 😉

Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszną i aromatyczną ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM 🙂

Zapraszam również do sekcji ŚNIADANIA NA SŁODKO by zainspirować się innymi pysznymi propozycjami na słodkie śniadanko!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂

Możesz również skorzystać z moich książek kulinarnych ” Zdrowo w 15 minut” i „Zdrowo w 15 minut. Obiady”. Zanjdziesz w nich pomysły na pyszne, szybkie w przygotowaniu dania z ogólnodostępnych składników. Książki dostępne są stacjonarnie w Empiku a także w wielu księgarniach internetowych.

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor