RISOTTO Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI to pyszny i szybki obiad, do tego jest lekki i nadaje się w sam raz na ciepłe dni. Risotto to świetne danie do którego można „przemycić” mnóstwo warzyw a danie nadal będzie smaczne, sycące i kremowe.
Do przygotowania risotto potrzebujecie:
szklankę ryżu do risotto
500 ml bulionu warzywnego
1 mała cukinia ok 250g
pół szklanki białego wytrawnego wina ( polecam takie małe winka w np. Biedronce idelanie sprawdzą się do tego typu dań)
6-7 sztuk suszonych pomidorów
1 cebula
łyżeczka masła i łyżka oleju
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula granulowana, pół łyżeczki miodu
- Cukinię ścieramy na tarce i zasypujemy delikatnie solą, aby puściła wodę. Następnie tą wodę odciskamy.
- Cebulkę kroimy w kostkę.
- Na rozgrzanym oleju wraz z masłem szklimy chwilę cebulkę, a następnie dodajemy do niej suchy ryż. Smażymy do momentu aby każde ziarenko pochłonęło tłuszcz.
- Kolejny krok to wlewamy winko i mieszamy do momentu aż alkohol odparuje.
- Po tym czasie dodajemy cukinię, przesmażamy chwilę, dodajemy suszone pomidory i wszystko razem mieszamy.
- Następnie wlewamy część bulionu dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu tak aby ryż go wchłonął. Potrwa to około 15 minut.
- Na koniec nasze danie doprawiamy do smaku, dodajemy starty parmezan i dekorujemy świeżą natką pietruszki. Gotowe!
Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami to poezja smaku! Przekonajcie się sami 🙂
Smacznego! 😉
Jeśli macie ochotę na risotto z mięsem zapraszam po ten przepis RISOTTO Z INDYKIEM I WARZYWAMI
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pysznyą słodką przekąską!
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂