Pyszne, pachnące i rozpuszczające się w buzi FIT DROŻDŻÓWKI Z SEREM wykonane z mąki orkiszowej, to taki deser którego koniecznie trzeba spróbować.
Smakują niemalże identycznie jak te drożdżówki z cukierni z tym że mają zdecydowanie mniej kalorii.
Świetnie smakują do kawki lub herbatki, gdy ma się ochotę na coś słodkiego 🙂
Do wykonania potrzebujemy:
415 g mąki orkiszowej jasnej
50 g masła
25 g świeżych drożdży
200 ml lekko ciepłego mleka
5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
płaska łyżeczka cukru
Lukier:
100g erytrolu pudru + 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie nadzienia:
250 g sera twarogowego chudego lub półtłustego
serek homogenizowany waniliowy 1 opakowanie
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2-3 łyżki erytrolu
1 żółtko
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, tak aby powstała gładka masa.
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
- Suche składniki łączymy, dodajemy masło.
- Wyrabiamy do momentu powstania sprężystego ciasta, około 10 minut.
- Następnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod suchą ściereczką na około godzinę tak aby podwoiło swoją objętość.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworzymy kształt drożdżówek.
- Za pomocą urządzenia do dekorowania ciast albo zwykłej łyżki na środek każdej drożdżówki wykładamy masę.
- Brzegi bułek smarujemy jajem i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach góra-dół (sprawdzamy po ok. 20 minutach, ponieważ każdy piekarnik jest inny)
- Na koniec upieczone bułeczki polewamy lukrem bez cukru ( ja zrobiłam go na bazie erytrytolu)
Z podanego przepisu wychodzi 8 fit drożdżówek z serem.
Smacznego! 😉
Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszną i aromatyczną ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM
Jeśli jesteście fanami słodkich przekąsek koniecznie zajrzyjcie do sekcji FIT SŁODKOŚCI by zainspirować się innymi przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji!
Godne polecania będą również SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM