Szparagi w cieście francuskim

Pomysł na szybką i pyszną przekąskę to zdecydowanie szparagi w cieście francuskim, które przygotujecie w 15 minut!

Mamy obecnie sezon na zielone szparagi, także warto wykorzystać i zrobić z nich szybką i chrupiącą przekąskę, czyli pizzerinki z ciasta francuskiego! Zaskocz swoich bliskich podczas spotkania i przygotuj ciasto francuskie ze szparagami 🙂

Do przygotowania potrzebujecie:
arkusz ciasta francuskiego
12 szparagów
garść tartego sera mozzarella
6 plastrów dowolnej szynki u mnie prosciutto
sól, pieprz, sezam
jajko

Szparagi myjemy, osuszamy oraz łamiemy zdrewniałe końce. Posypujemy w misce solą, pieprzem i dodajemy łyżkę oliwy. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Każdy kwadrat posypujemy delikatnie mozzarellą, układamy szynkę i po dwa szparagi na skos. Następnie wierzch posypujemy również mozzarellą i zwijamy boki do siebie. Ciasto starujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, dzięki czemu jeszcze bardziej podkręcimy smak naszych pizzerinek z ciasta francuskiego.

Pieczeny w 220 stopniach góra-dół około 15 minut.

Po tym czasie nasze szparagi w cieście francuskim są gotowe.
Smacznego! 😉

Świetnym pomysłem na ekspresową i pyszną przekąskę będzie również PIZZA FLAMMKUCHEN Warto ją przygotować, ponieważ dzięki podanym składnikom ta pizza smakuje tak wyjątkowo pysznie!

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się przepisami na pyszny obiad wykonany ekspresowo. Zaskocz swoich bliskich pysznym obiadem!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂


Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor