Sałatka z GRILLOWANYM ORZECHOWYM TOFU to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub lekką kolację. Dzięki zamarynowaniu tofu, nabierze ono orzechowy posmak. Sałatka podana została z pysznym sosem miodowo-orzechowym. To jest totalna petarda.

Do przygotowania sałatki potrzebujecie:
dwie garści roszponki (ilość wedle uznania)
kilka sztuk pomidorków koktajlowych ✔kostkę tofu (u mnie wędzone)
pół cebuli czerwonej
prażone płatki migdałowe ( płatki uprażyć kilka minut na suchej patelni) sól, pieprz, chilli (opcjonalnie)
masło orzechowe 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
miód

Tofu kroimy wzdłużna pół. Marynujemy w sosie sojowym i maśle orzechowym. W proporcji: solidna łyżka masła orzechowego i 2 łyżki sosu sojowego.
Zamarynowane tofu następnie grillujemy na grillu elektrycznym około 4-5 minut, ewentualnie jeśli nie mamy grilla elektrycznego, grillujemy na patelni grillowej 4-5 min z każdej strony.

SOS do sałatki:
2 łyżeczki masła orzechowego
łyżeczka miodu
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka sosu sojowego lub octu balsamicznego
Całość mieszamy.
Jeśli jest zbyt gęste możemy dodać troszkę wody (to zależy od gęstości masła orzechowego)

Roszponkę układamy na talerzu, dodajemy pomidorki i cebulę. Układamy na to wcześniej przygotowane tofu. Dodajemy trochę soli, pieprzu i chilli. Polewamy naszym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi. Z przepisu wyszły mi dwie porcje. Sałatka z grillowanym orzechowym tofu gotowa!

Smacznego! 😉

Polecam również na obiad, makaron ryżowy z orzechowym tofu:
https://zdrowow15minut.pl/makaron-ryzowy-z-orzechowym-tofu/