Tarta z gruszką i serem gorgonzola DOP

Bohaterem tego przepisu jest ser Gorgonzola DOP to on nadaje tej tarcie tak wyrazisty i
wspaniały smak! Bez niego to danie by się nie udało! 🙂
Wybrałam ser gorgonzola DOP w wersji pikantnej ( jest jeszcze wersja łagodna) uważam, że
ta lekko pikantna i kremowa wersja sera najlepiej przełamuje smak słodkich gruszek i
cudownie komponuje się z orzechami.
Tarta z gruszką i gorgonzolą doskonale sprawdzi się jako przekąska na ciepło, ale również
dobrze smakuje na zimno. Można ją podać na imprezowy stół. Jest prosta i szybka w
przygotowaniu.

Składniki:
Arkusz ciasta francuskiego lekkiego
1,5 gruszki
Garść orzechów włoskich
1 łyżka płynnego miodu
Dwa plastry sera gorgonzola DOP
Rukola

Tartę wykładamy ciastem francuskim a następnie nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy w
półplastry i wykładamy równo na spód tarty. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser
gorgonzola DOP. Posypujemy pokruszonymi orzechami i polewamy miodem. Zapiekamy w
nagrzanym piekarniku na 200 stopni z włączoną opcją góra-dół i pieczemy około 15 minut.
Na koniec tartę dekorujemy listkami rukoli.

Ciekawostką dotyczącą gorgonzoli jest to, że wersja łagodna dojrzewa min. 50
a maksymalnie 150 dni, natomiast wersja pikantna dojrzewa min. 80 a maksymalnie 270 dni.
Kolejna ciekawostka: Gorgonzola DOP to ser w 100% włoski, z mleka krowiego,
produkowany wyłącznie na określonych obszarach Piemontu i Lombardii, w procesie
produkcyjnym zgodnieym z przepisami produkcyjnymi, bez użycia konserwantów
i dodatków 🙂
To jak, kto się skusi jeszcze zrobić tę pyszną tartę z gruszką i serem gorgonzola DOP ?? 🙂

We współpracy z @itatradeagency @italyinpoland #ConsorzioGorgonzolaDop#AgenziaICE#itatradeagency#italiantaste#italyinpoland

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor