Makaron orzo z pesto

Brak pomysłu na szybki obiad? Masz ochotę na coś co smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, możesz zapakować do pudełka i zjeść w pracy/ szkole bez konieczności podgrzewania! To ten przepis jest dla Ciebie. Makaron orzo z pesto, suszonymi pomidorami i serem mozzarella smakuje rewelacyjnie. Zaskoczy Cię zarówno prostota przygotowanego dania jak i jego świetny smak.

Możesz zjeść na obiad, ale również i na kolację w formie sałatki, jak wolisz!

Składniki:
szklanka makaronu orzo

3-4 łyżki domowego pesto bazyliowego (lub ze słoiczka)

garść kulek mozzarelli

4-5 suszonych pomidorów

garść pomidorków koktajkowych

bazylia świeża, suszone pomidory z czosnkem i bazylią, sól, pieprz, płatki chili

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie jak wskazane na opakowaniu.
  2. Pomidory suszone kroimy w kostkę a pomidorki koktajlowe na połówki.
  3. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i kroimy na połówki.
  4. Do miski lub garnka przekładamy ugotowany makaron. Dodajemy łyżki pesto bazyliowego oraz pozstałe składniki. Doprawiamy do smaku i wrzucamy listki bazylii. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno w formie sałatki.

Makaron orzo z pesto jest gotowy. Spróbuj koniecznie i podziel się przepisem ze swoimi bliskimi.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby poszukać inspiracji na inne szybkie w przygotowaniu obiady!

Nie masz pomysłu na śniadanie? Co powiesz na aromatyczną owsiankę? sprawdz koniecznie przepis na BUDYŃ OWSIANY Z KARMELIZOWANĄ ŚLIWKĄ– już wiem, że Ci się spodoba!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂



Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor