Foccacia z pomidorkami i gruboziarnistą solą

Foccacia to świetna chlebowa przekąska, która znakomicie smakuje podana solo, jak i z dodatkami.
Foccacia z pomidorkami i gruboziarnistą solą smakuje rewelacyjnie. Dodatek pesto, świeżych ziół również podkręci jej smak.

Foccacia to świetny dodatek do zup, sałatek a nawet można z niej zrobić świetne zdrowe kanapki. Żeby ją prtzygotować, trzeba poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto! Nie zalecam pomijać żadnych kroków, ponieważ wyrastanie ciasta i tworzenie się siatki glutenowej to znaczący proces a póżniej sukces udanego wypieku. Oczywiście foccacia wychodzi chrupiąca z zewnątrz, puszysta i mięciutka w środku i z pewnością będzie to najlepsza foccacia jaką zjesz!

Składniki:

450 g mąki pszennej chlebowej
400 g ciepłej wody
5 g świeżych drożdży
7 g soli
10 g oliwy

  1. Drożdże mieszamy z wodą i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 1 h.
  2. Po tym czasie dodajemy sól i rozciągamy ciasto aż tę sól wchłonie.
  3. Następnie dodajemy oliwę i tak samo naciągamy ciasto.
  4. Odtsawiamy na około 30 minut.
  5. Po tym czasie ciasto składamy. Chwytając je obiema rękami (najlepiej lekko zwilżonymi wodą) po środku, unosząc je do góry i składamy na jeden bok pod spód puszczając ciasto luźno.
  6. Czynność powtarzamy 2 -3 razy z obu stron ( jeśli nie macie wyobrani jak złożyć ciasto- polecam sprawdzić w internecie jest mnóstwo fimików pokazujących jak ten proces wygląda)
  7. Po tym czasie ciasto zamykamy w dużym szczelym pojemniku i odtsawiamy do lodówki na około 12-16 h
  8. Następnie blaszkę smarujemy obficie oliwą i wykładamy na nią ciasto.
  9. Przykrywamy i zostawiamy na około 2-3 h do wyrośnięcia.
  10. Następnie nagrzewamy piekarnik i wyrośnięte ciasto polewamy oliwą i palcami robimy wgłębienia w nim.
  11. Dodajemy świeże zioła i gruboziarnistą sól.
  12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 240 stopni góra/dół na około 20-25 minut.

Foccacia z pomidorkami i gruboziarnistą solą zdecydowanie zaskoczy Twoich bliskich!

Zapraszam do sekcji WYPIEKI gdzie z pewnością można się zainspirować przepisami na pyszne chrupiące dania z piekarnika!

A jak nie macie pomysłu na obiad to koniecznie sprawdźcie ZUPĘ POMIDOROWĄ Z TORTELLINI czy PLACKI Z CUKINII.

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  🙂

Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor