Włoska pizza wykonana została z mąki „00” którą powinniście dostać w każdym większym sklepie. Pieczona na granitowym kamieniu, sprawi, że ciasto będzie chrupkie i idealne wypieczone. ( Bez kamienia też wyjdzie pyszna- na blaszce lub formie do pizzy) Pizzę piecze się na kamieniu w jak największej temperaturze około 5 minut.
Dodatki do pizzy wedle waszego uznania. Jako sos keczup z cukinii ( przepis: https://zdrowow15minut.pl/keczup-z-cukinii/ ) lub passata pomidorowa z ziołami. Ser do pizzy koniecznie mozzarella, ale ta lepszej jakości sprawdzi się idealnie.

CIASTO:
250 g mąki typ „00”
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
niecała łyżeczka cukru
130 ml wody

PRZYGOTOWANIE:
Do większej misy przesypujemy mąkę. Dodajemy sól, oliwę. Wlewamy do kubeczka letnią wodę i mieszamy z drożdżami i cukrem. Następnie mieszamy do postania jednolitej konsystencji i wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy do postania gładkiego i sprężystego ciasta.
Miseczkę podsypujemy mąką i odstawiamy wyrobione ciasto w ciemne i ciepłe miejsce na około godzinę, do wyrośnięcia.
Przykrywamy czystą ściereczką.
Łopatkę posypujemy mąką. Blaszkę smarujemy oliwą jeśli nie posiadamy kamienia. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy kształt pizzy. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki. Pieczemy 5 minut (10 min bez kamienia) w 250 stopniach, opcja: góra- dół. Włoska pizza gotowa! Smakuje- jak we Włoszech 🙂

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji WYPIEKI aby zainspirować się szybkimi, smacznymi i prostymi pysznościami prosto z pieca!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂