Zupa krem z zielonego groszku

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU I MARCHEWKI to świetny przepis na zupę krem. Robi się ją niezwykle ekspresowo, ponieważ jest z mrożonego groszku. Wystarczy 5 minut i zupa krem gotowa. Mrożone warzywa i owoce sprawdzają się idealnie kiedy nie ma na nie sezonu.

Krem z zielonego groszku to naprawdę niezykle proste danie i petarda w smaku! Jeśli spróbujecie raz, zakładam, że zostanie w waszym menu na długo 🙂

Do przygotowania zupy z groszku potrzeba:
450 g mrożonego groszku
450 g mrożonego groszku z marchewką
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek
sól , pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka wędzona, odrobina chili

W większym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Gdy nam się lekko zeszkli dodajemy mrożonki i przesmażamy chwilkę dodając przyprawy. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy około 5 minut. Następnie całość dokładnie blendujemy i podajemy z jogurtem naturalnym, świeżym tymiankiem i opcjonalnie chili.

Zupa krem z zielonego groszku i marchewki smakuje rewelacyjnie. Został przygotowany niezwykle ekspresowo. Sprawdzi się idealnie dla tych, którzy nie mają czasu na spędzanie czasu w kuchni oraz dla tych którzy za zupami nie przepadają.

Zapraszam również do sekcji ZUPY aby zainspirować się pomysłem na smaczną i zdrową zupkę, którą przygotujecie ekspresowo!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor