KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY z warzywami, ananasem oraz imbirem. Jakie to danie jest rewelacyjne! Bierzcie się do roboty, spróbujcie nowych smaków. Warto 🙂

Do przygotowania dania POTRZEBUJECIE:
szklanka ryżu u mnie jaśminowy
pojedyncza pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
2 cm imbiru
garść pieczarek 5-6 sztuk
4 plastry ananasa
2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
puszka lepszych pomidorów
sól, pieprz, imbir, sos sojowy, papryka słodka, ocet ryżowy, chili, mąka ziemniaczana

Nastawiamy ryż i gotujemy jak na opakowaniu.
Fileta kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Pozostałe składniki kroimy drobno.
Na głębokiej patelni na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zeszkli dodajemy kurczaka, czosnek oraz imbir. Smażymy chwilę 2-3 minuty po czym dodajemy pieczarki, paprykę i ananasa. Dusimy chwilę dodając soli i pieprzu. Następnie wlewamy pomidory, łyżkę octu ryżowego oraz cukier. Zagotowujemy, dodajemy sosu sojowego oraz resztę przypraw.
Pozostawiamy na 2-3 minutki i nasze danie gotowe.

Kto lubi takie połączenia smakowe, zakocha się w tym daniu. A kto jeszcze nie próbował koniecznie musi zrobić i obiecuję, że się przekona. Kurczak słodko-kwaśny to danie orientalne, które warto włączyć do swojego menu.

Smacznego! 😉