ZUPA MEKSYKAŃSKA Z CHORIZO jest to pyszne danie jednogarnkowe i przygotowuje się go ekspresowo! Jeśli nie mieliście okazji próbować dać kuchni meksykańskiej, koniecznie spróbujcie tej zupy. Pokochacie ją. Wiem też, że lubicie takie dania jednogarnkowe, ponieważ przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie brudzi wielu naczyń 😉 Do dzieła!


Do przygotowania zupy potrzebujecie:
✔laskę chorizo
✔puszka fasoli czerwonej
✔pomidory z puszki
✔puszka kukurydzy
✔pół litra bulionu warzywnego
✔cebula
✔2 ząbki czosnku
✔mała papryczka chilli (jeśli nie lubimy ostrego, pomijamy i doprawiamy delikatnie papryką ostrą)
✔ jedna średnia papryka
✔sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, szczypta cukru/ksylitolu, kumin rzymski, oregano.

W zależności od upodobań danie to możemy podać z ryżem lub chlebem.


W garnku podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki chorizo po czym dodajemy pokrojoną drobno cebulkę oraz czosnek i smażymy minutę, dodajemy paprykę, paprykę chili i chwilę dusimy.
Całość zalewamy bulionem doprowadzając do wrzenia dodajemy pomidory. Gotujemy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy odsączoną wcześniej fasolę i kukurydzę. Doprawiamy resztą przypraw (papryką solidnie) i dusimy jeszcze około 7 minut.
Gotowe- a jakie pyszne!
Spróbujcie koniecznie 😉

Smacznego! 😉