Pyszne i aromatyczne warzywne curry warzywne z wędzonym tofu zachwyci niemalże każdego. Jest to danie znakomicie sycące i rozgrzewające, w sam raz na chłodniejsze dni.
Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga długiego stania w kuchni. Przez co przygotujemy je ekspresowo.
Do przygotowania Curry potrzebujecie:
Kostkę wędzonego tofu
Jakąkolwiek mieszankę ulubionych warzyw, mogą być mrożone (u mnie z biedronki trio warzywne)
około 1.5 cm świeżego imbiru
3/4 łyżeczki pasty curry u mnie zielona
3 ziemniaki
ząbek czosnku
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, kumin, imbir
puszka mleczka kokosowego 400 ml
Olej do smażenia
Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w łyżce sosu sojowego, oliwie z oliwek, soli pieprzu i imbirze. (Możemy zamarynować na noc lub na chwilę przed smażeniem)
Smażymy osobno na rozgrzanej patelki oliwie lub oleju tak aby nabtrało złotego koloru.
W woku lub na dużej patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy ziemniaki, dodając po chwili czosnek. Następnie wrzucamy warzywa oraz imbir i podsmażamy chwilę dolewając bulion. Dodajemy pastę curry i przyprawiamy do smaku. Zostawiamy na 10 min pod przykryciem do zagotowania po czym wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy tofu i mieszamy od czasu do czasu do czasu. Po kilku chwilach nasze pyszne orientalne danie gotowe!
Curry z tofu już na stałe zagościło w naszym menu. Może i zagości u Ciebie?
Curry warzywne z wędzonym tofu najlepiej podać ze świeżą natką pietruszki, to znacznie podkręci jej smak i będzie to również dodatek witaminek.
Z podanego przepisu wyszły 4 porcje.
Jeśli jesteście fanami dyni zachęcam do wypróbowania przepisu na Curry z dynią !
Smacznego! 😉
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam 🙂