RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM to znakomite, przypominające smaki dzieciństwa jarskie danie. Słuchajcie co jak co ale jabłko + cynamon to duet idealny! Przyznacie mi racje? Danie jest lekkie, pyszne, słodkie i idealnie sprawdzi się jako obiad, ale również kolacja czy śniadanie.
Do przygotowania dania potrzebujecie:
ok. 100 g ryżu u mnie jaśminowy (najlepszy)
2 jabłka
cynamon cejloński (na oko- nie żałuję sobie nigdy)
ok. 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
kilka orzechów u mnie włoskich lub pekan
Ryż gotujemy jak wskazane na opakowaniu.
Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie w garnuszku podgrzewamy starte na tarce jabłka wraz z erytryolem, dodajemy cynamonu i gotujemy jakieś 4-5 minut.
Ugotowany ryż wykładamy na talerz dodajemy jabłka i dekorujemy orzechami. Gotowe!
Ryż z jabłkami i cynamonem jest szybki w przygotowaniu, zdrowy i idealny dla dzieci na urozmaicenie obiadów. Można zabrać ze sobą do szkoły albo pracy, fajnie smakuje również na zimno.
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji ZUPY aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie a przede wszystkim zdrowe zupy ! Rozbudź swoje kubki smakowe aromatyczną zupą!
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny deser?? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na SZYBKĄ TARTĘ Z MORELAMI dzięki czemu zaskoczysz siebie i swoich bliskich pysznym deserem do kawki lub herbatki 🙂
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście Zapraszam! 🙂