Sos grzybowy

Sos grzybowy z ziemniakami to oczywiście nic innego jak smak dzieciństwa. Najlepsze grzybki do sosu to borowiki albo podgrzybki, najlepiej świeżo zerwane z pięknego pachnącego lasu.
Sos grzybowy niedość że pięknie pachnie to też smakuje wyśmienicie. Podany z ziemniakami w mundurku a do tego koniecznie kiszone ogórki!

Do przygotowania sosu potrzebujecie:
kg ziemniaków w mundurkach
cebulę
czosnek
grzyby 300-400 g
3 łyżki śmietany 18%
woda 30-40 ml
masło + olej
sól, pieprz, tymianek

Oczyszczone ziemniaki nastawiamy do gotowania dodając soli.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, a grzyby ścieramy cienko na tarce lub kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i masła. Podsmażamy chwilę cebulę, następnie dodajemy czosnek. Gdy się zarumieni dodajemy grzyby. Całość mieszamy i podsmażamy kilka minut. Dodajemy wodę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy i dusimy kilka minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy i zostawiamy chwilkę na małym ogniu. Nasz sos grzybowy dekorujemy aromatycznym, świeżym tymiankiem.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Jeśli mamy ochotę możemy podać z innymi kiszonkami albo z sałatką.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji SZYBKIE OBIADY aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na pyszny obiad. Zaskocz swoich domowników eksperowym daniem!

Nie masz pomysłu na deser? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszne i ekspresowe w przygotowaniu JAGODZIANKI Z BUDYNIEM koniecznie wypróbuj te ciasteczka, wiem że z pewnością Ci posmakują!

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor