Spaghetti w sosie pieczarkowym z camembert

Spaghetti w sosie pieczarkowym z camembert to niezwykle pyszne i ekspresowe danie. Idealny pomysł na szybki obiad. Fani pieczarek będą zachwyceni tą potrawą a dodatek sera camembert niezwykle podkręci jej smak!

Do przygotowania potrzeba:
450 g pieczarek
1 cebula
śmietana 12 lub 18 % ( 3 kopiate łyżki)
pół kostki naturalnego sera camembert lub brie
150-200 g makaronu spaghetti🍝
olej rzepakowy/ łyżka
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, czosnek, domowa wegeta, zioła prowansalskie, łyżeczka mąki z ciecierzycy lub innej.

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak jak wskazane na opakowaniu.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce w cienkie plasterki.
  3. Cebulę i ser kroimy w drobną kostkę.
  4. Na dużej patelni na łyżce oleju podsmażamy chwilkę cebulę gdy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki.
  5. Następnie doprawiamy łyżeczką wegety i pozostałymi przyprawami.
  6. Gdy woda się delikatnie zredukuje dodajemy śmietanę.
  7. Całość mieszamy.
  8. Następnie dodajemy łyżeczkę mąki z ciecierzycy i ser camembert.
  9. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i wrzucamy ugotowany wcześniej makaron.
    Spaghetti w sosie pieczarkowym z camembert to danie, do którego będziesz wracać często!

Z podanych składników wychodzą trzy porcje.

Smacznego! 😉

Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pyszną słodką przekąską!

Godne uwagi będzie również WIOSENNA SAŁATKA którą można przygotować ekspresowo.

Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku a także na Pintereście  Zapraszam! 

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor