Do czego wykorzystać rabarbar w kuchni? Przychodzę z przepisem na szybkie ciasto z rabarbarem. Jest to pyszna propozycja na przekąskę do kawy czy poczęstunek podczas spotkania z bliskimi. Placek z rabarbarem świetnie łączy ze sobą słodycz z delikatną kwasowością rabarbaru. Ciasto rabarbarowe nie jest za słodkie, jest wręcz idealne w smaku. Na dodatek jest proste i ekspresowe w wykonaniu.
Do przygotowania potrzebujecie:
2 gałązki rabarbaru
dwie łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
3 jajka
200g mąki pół na pół pszennej/owsianej
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
7 łyżek ksylitolu
100 ml oleju rzepakowego
- Jajka przekładamy do wysokiej misy i ubijamy. Ubijając dodajemy po łyżce ksylitolu.
- Rabarbar myjemy, osuszamy, jeśli trzeba obieramy i kroimy na 1cm paseczki. Przekładamy do miski dodajemy cynamon i cukier brązowy.
- Następnie dalej ubijając wlewamy powoli olej.
- Suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy ubite jajka.
- Całość dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
- Następnie przelewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy w 180 stopniach, góra-dół około 50-60 minut. Najlepiej po około 45 minutach sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem. Gdy patyczek będzie suchy wyciągamy z piekarnika.
Szybkie ciasto z rabarbarem gotowe! Na koniec można posypać wierzch ciasta ksylitolem pudrem 🙂
Smacznego! 😉
Zapraszam do sekcji FIT SŁODKOŚCI aby zainspirować się przepisami na pyszne i szybkie słodkie przekąski w zdrowszej wersji! Zaskocz swoich bliskich pysznyą słodką przekąską!
Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzę z pomocą! Mam dla Ciebie pomysł na pyszną i aromatyczną ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM
Więcej codziennych inspiracji znajdziesz również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂