Paluchy z mozzarellą i pesto

Przepis na szybkie paluchy z mozzarellą i pesto z ciasta francuskiego!

Paluchy z mozzarellą i pesto szpinakowym to rewelacyjnie pyszna przekąska. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu i ciekawe w smaku. To zdecydowanie idealny i sprawdzony wypiek, który świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, czy też jako przekąska na spotkania rodzinne albo te z przyjaciółmi. Banalnie proste w wykonaniu.
Dodatkowo o obniżonej zawartości tłuszczu dzięki produktom light.
Pozycja koniecznie do zrobienia! 🙂

Do przygotowania paluchów potrzebujecie:
ciasto francuskie u mnie wersja light a także
domowe pesto szpinakowe <- przepis oraz
kulka sera mozzarella light.

Ciasto koimy w poprzek na 2-3 cm paski – W WYRÓŻNIONYCH RELACJACH NA MOIM INSTAGRAMIE POKAZUJĘ WYKONANIE KROK PO KROKU – zaglądajcie 🙂
Całość ciast francuskiego smarujemy 3 łyżkami domowego pesto szpinakowego. Na połowie wzdłuż kruszymy ser mozzarella. Każdy pasek składamy po długości do środka i skręcamy wokół siebie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie każdy pasek smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach opcja góra-dół około 15-20 minut.
Paluchy z mozzarellą i pesto szpinakowym świetnie smakują z dipem czosnkowym lub pomidorowym!

Smacznego! 😉
Zaglądajcie też po przepis na pizzerinki z ciasta francuskiego 🙂

Zapraszam do sekcji PRZEKĄSKI aby zainspirować się ciekawymi i szybkimi przepisami na udane dania i przekąski.

Godna uwagi będzie tematyka SZYBKIE OBIADY – zainspiruj się przepisami na pyszny obiad z prostych składników, który wykonasz w kwadrans. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które zostanie w Twoim menu na stałe!

Więcej codziennych inspiracji znajdziecie również na moim Instagramie oraz Facebooku 🙂

Marta Maciurzyńska

Marta Maciurzyńska

autor