Makaron z pesto z suszonych pomidorów to niezwykle ekspresowe danie. W smaku jest rewelacyjne. Powiem nawet, że to jedno z moich ulubionych dań. Przygotowanie pesto jest bardzo łatwe, nie wymaga żadnych umiejętności i nie zawiera dużo czasu. Idealne dania dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni dużo czasu, dla tych zapracowanych i tych, którzy nie do końca odnajdują się w kuchni. Narzędzie które wykona za nas całą robotę to blender.

Do przygotowania pesto potrzebujemy:

✔słoiczek suszonych pomidorów (same pomidory bez zalewy)
✔4-5 łyżek oliwy z pomidorów
✔ 2 -3 małe ząbki czosnku
✔pół papryczki chilli
✔ 3-4 pomidorki koktajlowe
✔ kawałek parmezanu (2cm)
✔ około 30g orzechów u mnie nerkowca, ale mogą też być pinii lub włoskie
✔ około 50 ml przegotowanej wody
✔ pęczek bazylii
✔ pieprz, sól, chili (opcjonalnie)
✔ kilka kropel octu balsamicznego (ewentualnie kilka kropel cytryny)

Dodatkowo 150-200g makaronu.

Makaron gotujemy jak na opakowaniu.
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego pojemnika i miksujemy lub blendujemy na gładka masę. Jeśli pesto jest zbyt zbite można dodać troszkę oliwy z oliwek lub wody.
Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go, wrzucamy do garnka i łączymy z 3-4 łyżkami pesto. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami i startym parmezanem.
Makaron z pesto z suszonych pomidorów to hit!
Podziel się nim ze swoimi domownikami.

Smacznego! 😉

Więcej pysznych i szybkich dań z pesto znajdziecie tu:
https://zdrowow15minut.pl/makaron-z-pesto-pietruszkowym/
https://zdrowow15minut.pl/makaron-z-pesto-z-czosnku-niedzwiedziego/
https://zdrowow15minut.pl/makaron-z-pesto-szpinakowym-i-paprykowym-tofu/

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego Instagrama 🙂